La sfârşitul ultimei ere glaciare, mineri indigeni din Peninsula Yucatan, Mexic, îşi riscau viaţa aventurându-se la lumina torţelor în peşteri adânci pentru a extrage un mineral de preţ, conform unui nou studiu, scrie agerpres.ro
Acest mineral nu era aur sau argint ci ocru, un pigment foarte folosit de oamenii preistorici atât în scopuri rituale cât şi în activităţile de zi cu zi – inclusiv în pictarea rocilor sau a pereţilor peşterilor, în ritualuri de îngropare şi posibil chiar pentru alungarea insectelor şi paraziţilor. Ocrul este o varietate de argilă de culoare galbenă, roşie, brună etc., formată din hidroxizi de fier.
Nu se ştie însă exact în ce mod era ocrul folosit de indigenii din Peninsula Yucatan. După ce aceştia au extras ocru din peşteri, în urmă cu 10.000 până la 12.000 de ani, unele grote au fost inundate la sfârşitul epocii de gheaţă, în urma creşterii nivelului mărilor şi oceanelor. Însă, apa din peşteri a conservat taberele minerilor de ocru şi chiar şi rămăşiţele focurilor folosite de aceştia, permiţându-le arheologilor să descopere exact cum era extras acest mineral în preistorie.
Acest sit din Mexic a devenit practic “o capsulă subacvatică a timpului”, conform coordonatorului acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science Advances, Brandi MacDonald, profesor la Laboratorul de Arheometrie al Universităţii din Missouri. “Este o oportunitate rară să poţi vedea ceva atât de vechi şi atât de bine conservat”, a adăugat ea.
Accesați link-ul pentru vizualizarea videoclipului: https://www.youtube.com/watch?v=wJL5mBCP4ZU&feature=emb_title
Citiți mai multe pe agerpres.ro
Lasă un răspuns